Ekin Yazın Dostları – Tiyatro

Ekin Yazın Dostları'nın Tiyatro Kaynağı

Yazgı Paradoksu (Deney Atölyesi)

Posted by Aydın Ergil 14 Ekim 2019

Yazgı-11

Yazarlar: Sofokles, Anna Seghers
Çevirmen: Sabahattin Ali
Yönetmen: Serkan Karabayır
Yönetmen Yardımcısı: Sanem Soğukpınar
Dramaturg: Sanem SOĞUKPINAR
Kostüm ve Sahne Tasarım: Ümmühan Akbulut Eskin, Filiz KURT
Işık Tasarım: Mehmet ERGÜN Görsel Tasarım: Rahime Orak
Ses Mühendisi: Onur SOĞUKPINAR

Oyuncular:
Hasret Bolat, Serkan Karabayır, Mehveş Genç, Burçin Uluçay, Nuri Serdar Murat, Gizem Güneş Vergili, Sanem Soğukpınar, Yusuf Gündüz

Yazgı Paradoksu; Maeterlinck, Mayakovsky, Jon Fosse, Strindberg, Delbo, Yeats, Camus Sartre ve Pirandello gibi birçok önemli yazarın metinlerini yenilikçi bir bakış açısı ile sahneye taşıyan topluluğun son çalışmasıdır. Deney Atölyesi, Sofokles’in ünlü tragedyası “Antigone” ve 20yy. da yeni nesnelci akımın öncüsü sayılan Anna Seghers’in, “Santa Barbaralı Balıkçıların İsyanı” adlı metnini, eklektik metinsel kurmaca ile sahneye taşıyor. Deney Atölyesi bu çalışmada da yeniden sanat yapıtı biçemi arayışıyla, seyirciye farklı bir tiyatral deneyim sunmaya devam etmektedir.

Serkan Karabayır’ın eklektik sahneleme rejisi ile ortaya koyduğu oyunda; Antigone ve Hull karakterleri adeta zaman çizgisini aşarak, birbirlerinin farkında olmadan aynı inanç ve tutkuyla yaşamlarını sonsuz bir noktaya taşıyorlar. Antik Yunan’ın tanrısal evreninde; gücün ve kazanmanın sembolü Kreon, değerlerimizi ve kararlarımızı sorgulatan İsmene, vicdanına ve aşkına tutunan Haimon, sözün temsilcisi Haberci; bir balıkçı kasabasında tutkuları ile büyüyen Andreas ve kendini var etme çabası içindeki Marie ile aynı sahnede buluşuyorlar. Farklı zamanlarda yaşamış Aristokrat bir kadın Antigone ve sıradan bir erkek Hull bizlere, günümüzde onları seyrederken evrensel şey’lerin aynı kaldığının ve bildiğimiz insan yok olana kadar da değişmeyeceğinin örneklerini sunuyorlar.

Peki gerçekte öyle mi?

Deney Atölyesi, oyunda sizi zamansız bir geceye davet ediyor. Hikayeler arası çalışmaya özen gösteren ekip, bu çalışmada da seyirciyi farklı metinlerle birden fazla zamana götürmeye devam ediyor.

Tek Perde 65 Dakika

Oyun Tarihleri:

22 Ekim Tatavla Sahnesi/Beyoğlu
6 Kasım Tatavla Sahnesi/Beyoğlu
20 Kasım Tatavla Sahnesi/Beyoğlu

11 Aralık 20:30 Kadıköy İstanbulimpro sahnesinde 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.